Opozičná ČSSD vyzvala Václava Klausa, aby vetoval cirkevné reštitúcie

13.11.2012 Celý región

Praha 13. novembra (TASR) - Opoziční sociálni demokrati vyzvali prezidenta ČR Václava Klausa, aby vetoval cirkevné reštitúcie.

Už v uplynulom týždni, krátko po schválení reštitúcií na pôde Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR, sa opoziční predstavitelia nechali počuť, že podajú vo veci ústavnú sťažnosť. Na tej údajne ČSSD pracuje.

Jej líder Bohuslav Sobotka tvrdí, že ide o kontroverzný krok, ktorý môže deštruovať morálnu autoritu církvi, získanú po spoločenských zmenách v krajine. Pokiaľ cirkev majetky prijme, tak podľa názoru šéfa sociálnych demokratov stratí časť morálnej autority a dostane sa na úroveň podnikateľských subjektov, ktoré ťažia z čudnej privatizácie štátneho majetku. Navyše sa Bohuslav Sobotka vyjadril, že schvaľovanie a presadzovanie tak zásadných prevodov majetku vládou, ktorá stratila aj posledné zvyšky legitimity, nie je možné.

Sociálni demokrati chcú na Ústavnom súde ČR napadnúť samotnú procedúru schvaľovania predlohy, údajnú nerovnosť reštituentov, ako aj fakt, že náhrady majú získať aj cirkve registrované po februári 1948, ba dokonca po roku 1989. ČSSD požiada ústavných sudcov o prednostné prerokovanie tejto sťažnosti.
 

Vyberte región